Što je i kako nastaje matična mliječ

Da bi shvatili kako nastaje matična mliječ donekle bi trebali poznavati biološki razvoj pčelinjeg društva. Ukratko radi se o slijedećem:
pčelinje društvo se sastoji od matice (1), pčela radilica (50.000-70.000) i trutova (500-600). Matica je jedina ženska jedinka sa razvijenim organima za razmnožavanje i njen zadatak je da održava brojnost jedinki u pčelinjem društvu.
Pčele radilice su takođe ženske jedinke, ali spolno nerazvijene.
Trutovi su muške jedinke i njihov zadatak je da oplode mlade još neoplođene matice.
Matica i pčele radilice se razvijaju iz oplođenih jajašaca, a trutovi iz neoplođenih.
Razvoj larvi matica i pčela radilica je bitno različit, a različitost je povezana za način ishrane. Mlade pčele (6-14 dana starosti) su zadužene za ishranu larvi. Larve iz kojih će se izleći nove pčele radilice prva 3 dana se hrane pčelinjom mliječi, a dalje sa medom i cvjetnim prahom. Iz njih se razvijaju pčele radilice koje u sezoni žive oko 35 dana, a zimi 5-8 mjeseci.
Larve matice (iste kao i larve iz kojih se izležu pčele radilice) se hrane isključivo matičnom mliječi i iz njih se razvija super matica (40% duža, 60% teža i sa 40-50 puta dužim životnim vijekom od pčele radilice) koja u sezoni može da položi i do 2000 jajašaca čija težina premašuje njenu ukupnu težinu.
Matična mliječ i pčelinja mliječ su vrlo sličnog kemijskog sastava, ali u matičnoj mliječi su neki enzimi zastupljeni i do 10 puta više.
Ova osobina matične mliječi privukla je pažnju mnogih istraživača i do danas ima mnogo radova na naučno eksperimentalnoj osnovi čiji je cilj proučavanje hranjivih, profilaktičkih i ljekovitih osobina matične mliječi.

Matična mliječ općenito

Matična mliječ je izlučevina ždrijelnih žlijezda pčela radilica starih 8-12 dana. Ona je pčelinje "mlijeko" za ličinke pčela i hrana za matice u vrijeme intenzivnog polaganja jajašaca.
Prema izgledu je homogena gusta, neprozirna i kremasta supstanca bijele do blijedožućkaste boje. Kemijski sastav je vrlo složen. Osnovni sastojci su voda, bjelančevine, šećeri, masti i mineralne soli. Oko 3% njezinog sastava još uvijek nije identificirano. U prirodi ne postoji drugi izvor ovakve supstance niti ju je moguće umjetno proizvesti.
Matična mliječ se tisućama godina u orijentalnim kulturama cijeni kao jedinstveni prirodni izvor za očuvanje mladosti i energije. Tradicionalna iskustva ukazuju da ublažava uznemirenost i nesanicu, podiže raspoloženje, povećava izdržljivost i pamćenje te jača imunološki sustav.
U poslednje vrijeme sa napretkom proučavanje matične mliječi i njenog djelovanja na ljudski organizam, često o njoj pišu kao o "čudotvornom lijeku", "eliksir mladosti" i slično.
No kao i u svemu i ovdje treba biti oprezan i poznavati indikacije i kontraindikacije za uporabu matične mliječi.