Alergija (Allergia) i matična mliječ


Alergija je promijenjeno stanje organizma da reagira na neke vanjske ili unutarnje faktore (alergene). Dok je imunitet stanje povećane specifične otpornosti prema ovakvim faktorima, alergija je stanje smanjene specifične otpornosti ( nezavršeni imuni proces) pri kojem ponovni kontakt s alergenom izaziva alergijsku reakciju tj. senzibilizaciju.
Pri tome je moguće da dođe do oštećenja respiratornog sustava ( peludna kijavica, bronhijalna astma), kože (urtikarija, ekcemi) i probavnog sustava (kolitisi i sl.).
Pčelinje proizvode odlikuje svojstvo hiposenzibilizacije i mogu se koristiti u liječenju nekih alergijskih oboljenja (peludna kijavica, bronhijalna astma i urtikarija..).
Dobre rezultate postiže i proizvod tvrtke "Hedera" ( Heprocet) u liječenju peludne kijavice.

Akne (Akne vulgaris) i matična mliječ

matična mliječ
Kronična dermatoza u mladim godinama koja se lokalizira po licu, čelu, vratu i leđima u obliku crnih točkica oko otvora lojnih žlijezda. Pčelinji proizvodi (med, propolis i matična mliječ) pokazuju dobre rezultate u liječenju i to na dva načina.

  • Medne maske od čistog nektarskog meda. Lice se dobro ispere vodom i sapunom, nakon čega se nanosi tanak sloj meda. Nakon jednog sata lice se ispere toplom vodom. Liječenje traje 10 do 15 dana.
  • Propolis se koristi u obliku višestrukog dnevnog tretiranja 30% alkoholnim ekstraktom ili 15% propolisno-vazelino-lanolin masti. Tretman traje do izliječenja.

Adinamija (Adynamia) i matična mliječ

Adinamija je stanje gubitka snage usljed napora, bolesti ili starosti.
Liječi se na slijedeći način.
Pomiješa se:
  • 1kg meda
  • 10g matične mliječi
  • 200g cvjetnog praha - peludi
miješa se dok se ne dobije homogena masa. Čuva se na tamnom i hladnom mjestu.
Uzima se po jedna žlica 3 puta dnevno rastvorena u čaši mlake vode ili mlijeka. Uzima se 1 sat prije ili 3 sata nakon jela tijekom mjesec dana. Po potrebi liječenje se ponavlja nakon pauze od 20 dana.

Avitaminoza nedostatak vitamina (Avitaminosis) i matična mliječ

matična mliječ
Oboljenje nastalo uslijed nedostatka vitamina. Pčelinji proizvodi (med, propolis, matična mliječ, cvjetni prah) pored bogatog biološkog sadržaja sadrže i dosta vitamina, te se kao takvi uspješno koriste za liječenje avitaminoza.
Kod avitaminoze koriste se sve vrste meda na način da se kombiniraju sa cvjetnim prahom i matičnim mliječom na slijedeći način:
  • med 1kg
  • cvjetni prah 22g
  • matična mliječ 10g
sve sastojke dobro promiješati i čuvati na hladnom i tamnom mjestu.
Ukoliko je med u tekućem stanju prije uporabe sve skupa promiješati jer cvjetni prah ima tendenciju da ispliva na površinu.
Koristi se 1 žlica 3 puta dnevno prije jela za odrasle, a djeci 1 žličica rastvorena u mlakom mlijeku ili vodi.
Terapija traje do izliječenja i može se ponavljati više puta.

Antibakterijska i antivirusna svojstva matične mliječi

matična mliječ
Istraživanja bugarskih istraživača su pokazala da matična mliječ ima antibakterijska svojstva sa bakteriostatskim ili bakteriocidnim osobinama ( zaustavlja razvoj ili ih uništava). Takvo djelovanje je ustanovljeno prema Strephilococcus aureus, Streptococcus haemolyticum, Staphilococcus, Corynebacterium diphteriae...
Rumunjska istraživačica dr. Adelina Derevič je ustanovila da matična mliječ uništava virus Influenzoe- gripa.
Antibakteriska i antivirusna svojstva matične mliječi mogu se koristiti za vanjsku (utrljavanje lokalno) ili unutarnju primjenu ovisno o oboljenju koe želimo liječiti.

Indikacije i kontraindikacije za liječenje matičnom mliječi

Indikacije:
  1. Bolesti srca i krvnih žila: miokarditisi, miokardioskleroza, stenokardija, hipertonija, endarteritis, ateroskleroza, postinfarktna stanja.
  2. Bolesti probavnog sustava: gastritis, čir, hipotrofija, kolitis, nedostatak apetita.
  3. Bolesti zglobova: artroza, artritis, epikondilitis.
  4. Bolesti nervnog sustava: neuroza, migrena, klimaks, astenija, seksualni poremećaji.
  5. Bolesti kože: ekcemi, neurodermitis, čirevi, seboreja.
  6. Ostale bolesti: bronhijalna astma, poremećena laktacija, anemija.
Kontraindikacije: adisonova bolest, akutne zarazne bolesti, bolesti nadbubrežnih žlijezda, nepodnošljivost prema matičnoj mliječi.

Nuspojave kod primjene matične mliječi su vrlo rijetke, a moguće su u vidu kožnih osipa, svraba, grčeva u stomaku i proljeva.
Prema nekim podacima na matičnu mliječ alergičan je jedan čovjek od 10 000.

Kemijski sastav matične mliječi

Matična mliječ u svježem stanju je gusta neprozirna tekućina bjeličaste do žućkaste boje. Ima specifičan miris i kiselo-slatkast okus.

Matična mliječ se smatra vrhuncem prirodne biosinteze zbog čudesne kombinacije hranljivih i drugih supstanci specifičnih za mliječ.

Matična mliječ sadrži u najvećem postotku vodu, zatim proteine, šećere, lipide, anorganske tvari i vitamine i to vitamine B skupine s posebno visokom koncentarcijom vitamina B5 (pantotenske kiseline) i vitamina B6, vitamine A, C, D i E, minerale, enzime, 18 vrsta aminokiselina, kao i mnoge tvari koje sprečavaju razvoj i razmnožavanje bakterija i virusa a sadrži i posebnu vrstu nezasićene masne kiseline 10-HDA (10-hidroksi-decenionske kiseline) koja u prirodi postoji samo u matičnoj mliječi i nije ju moguće umjetno proizvesti. Matična mliječ je jedini prirodni izvor acetilkolina u čistom obliku, supstance koja širi krvne žile i zato dobro djeluje kod povećanog krvnog tlaka.
Matična mliječ sadrži sve elemente potrebne za rast, razvoj i normalno funkcioniranje ljudskog organizma: gradivne (bjelančevine), energetske (masti i ugljikohidrati) i neorganske (minerali) elemente i zaštitne supstance (vitamini).

Prosječni kemijski sastav matične mliječi:

Voda
66,05%
Bjelančevine
12,34%
Šećeri (glukoza i fruktoza)
12,43%
Masti (nezasićene masne kiseline)
5,46%
Neorganski ostatak
0,92%
Nedefinirane supstance
2,80%

Bjelančevine mliječi predstavljene su albuminima i globulinima u odnosu 2:1 do 1:1. Bjelančevine mliječi sadrže većinu aminokiselina među kojima su i svih osam esencijalnih ili nezamjenjivih: valin, leucin, izoleucin, treonin, metionin, fenilalanin, triptofan i lizin.

Glavni predstavnici šećera u mliječi su glukoza i fruktoza. Spadaju u kategoriju redukcionih šećera koje stanica direktno prima i koristi kao energetski materijal bez trošenja dragocijenog inzulina.
U mliječi postoje i manje količine drugih šećera kao što su riboza, maltoza, gentibioze i dr.
Od masti mliječ sadrži nezasićene esencijalne masne kiseline neophodne za normalno odvijanje procesa u organizmu.

Mineralni sastav mliječi veoma je bogat. Mliječ sadrži sve važne mikro i makroelemente: kalij, natrij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, cink, sumpor, kobalt, krom, bizmut, bakar, pa čak i zlato.

Matična mliječ sadrži i biostimulatore: enzime, koenzime, biotine, nukleinske kiseline, slobodne nukleotide i sl.