Adneksitis - upala jajnika i jajovoda ( Adnexitis )

"Adneksitis je naziv za upalu jajnika i jajovoda, koja može nastati nakon pobačaja, poroda, spolnog odnosa, menstruacije i slično. S obzirom da se jajnik i jajovod nalaze jedno uz drugo, rijetko se dogodi da se upali samo jedno ili samo drugo.
Adneksitis najčešće nastaje širenjem neliječene vaginalne upale, a može se proširiti i iz okolnih organa ili krvlju. Najčešći simptomi su povišena tjelesna temperatura, ubrzani puls, bolovi u donjem dijelu trbuha kao i podraženi mokraćni mjehur i crijeva. Bolovi su često toliko jaki da žena ne može čak ni stajati ili hodati. Ponekad se može javiti čak i povraćanje.
Bolest je potrebno hitno liječiti, jer inače mogu nastati i neke neželjene komplikacije. Ako se upala jajnika i jajovoda razvije u trudnoći, djetinjstvu ili starijoj dobi, potrebno je odmah konzultirati ginekologa, jer u tom slučaju adneksitis može biti vezan uz neke druge pojave.
Upala jajnika i jajovoda može dovesti i do nekih komplikacija, pa čak i kad se uspješno liječi. Naime, kod 12 do 15 posto žena nakon upalne bolesti zdjelice moguća je pojava neplodnosti, a nakon ove bolesti češća je i izvanmaterična trudnoća. Ukoliko ostanete trudni nedugo nakon upale jajnika i jajovoda, odmah konzultirajte svog ginekologa, nemojte čekati! Također, nakon preboljene upale jajnika i jajovoda moguća je i dugotrajna bol u zdjelici."
izvor: Budi in
Apiterapija proporuča slijedeće metode liječenja adneksitisa:
  • Elektroforeza 50%-tnim rastvorom pčelinjeg meda. Jastučići sa rastvorom meda se stave u predjelu jajanika i predjelu križa. Postupak je isti kao i kod elektroforeze antibioticima. Preporuča se prije tretmana napraviti toplu propolisno-voštanu aplikaciju. Broj tretmana je 15-20, a vrše se svakodnevno.
  • Ultrazvuk 20%-tnim propolisnim ungventumom (propolis mast) pripremljenim na lanolinsko-vazelinskoj bazi. Liječenje traje 15-20 dana, jedan put dnevno. 
Zdravi i veseli bili!!!  

Upala zglobova ili reumatoidni artritis ( Arthritis rheumatoides )

"Reumatoidni artritis je kronično oboljenje u kojem dolazi do upale zglobova, njihovog oticanja, bolnosti, ukrućenosti i gubitka funkcije. Proces započinje u sinoviji, membrani koja omotava zglob, tvoreći zaštitnu vrećicu. Ova je vrećica ispunjena tekućinom za podmazivanje zgloba koju nazivamo sinovijalnom tekućinom. Osim zaštite zglobova, ova tekućina snabdijeva hranjivim tvarima i kisikom hrskavicu, glatko tkivo koje oblaže krajeve kostiju. Hrskavica je građena prvenstveno od kolagena, strukturnog proteina tijela, koji tvori mrežu vlakana i time podupire zglobove. Kod reumatoidnog artritisa stalni upalni proces koji zahvaća sinoviju postupno razara kolagen, čime se prostor u zglobu smanjuje i konačno razara samu kost. Kod progresivnog RA razaranje hrskavice se ubrzava kada se tekućina i upalne stanice nagomilavaju u sinoviji, tvoreći panus, izraslinu koja se sastoji od zadebljanog sinovijalnog tkiva. Panus proizvodi više enzima koji razaraju obližnju hrskavicu, pogoršavajući status zahvaćenog područja i privlačeći više upalnih stanica, čime se upalni proces stalno ponavlja. Ovaj proces ne samo da zahvaća hrskavicu i kosti, već oštećuje i organe u drugim dijelovima tijela." izvor:Pliva Zdravlje

U apiterapiji je poznato i priznato liječenje pomoću pčelinjeg otrova. Povoljno djelovanje se pripisuje aktiviranju hipofizno-nadbubrežne osovine, pri čemu hipofiza luči adrenokortikotropni hormon pod čijim utjecajem nadbubrežna žlijezda luči kortikosteroide ( kortizon i hidrokortizon ), a koji djeluju protuupalno i antialergijski.
Primjena pčelinjeg otrova se vrši po slijedećim metodama:
  • Utrljavanje masti sa pčelinjim otrovom na oboljela mjesta. Dva puta dnevno u trajanju do dva mjeseca.
  • Injekcije po priloženoj šemi uz kupljeni preparat.
  • Elektroforeza i ultrazvuk po pravilima fizioterapije za elektroforetsko i ultrazvučno liječenje. 
Zdravi i veseli bili!!!

Kolitis ili upala debelog crijeva ( Colitis chronica )

Kolitis
Upala sluznice debelog crijeva ili pojedinih njegovih dijelova izazvana najčešće loše probavljenom hranom uslijed poremećaja rada želuca ili tankog crijeva (gastroenterokolitis), infekcijom bakterijama ili trovanjem nekim kemikalijama. 
Simptomi su proljevi, sluzave, a ponekad i krvave stolice, te bolovi u stomaku. Apiterapija preporuča slijedeće:
  • Med - dnevna doza je 100-120g raspoređena u tri obroka. Preporuča se med od kestena, lavande, metvice. Preporučena doza meda se rastopi u 2dl mlake mineralne vode i pije se 1-2 sata prije jela. Liječenje traje 20-30 dana, a u slučaju potrebe može se ponoviti i nakon 1-2 mjeseca.
  • Propolis - upotrebljava se 30% alkoholni ekstrakt propolisa, 20-40 kapi, tri puta dnevno 1 sat prije jela rastvoren u čaši mlake vode. Trajanje liječenja 20-30 dana.
  • Cvjetni prah - 1 žlica rastvorena u čaši mlake vode tri puta dnevno jedan sat prije jela.
  • "Apikompleks" - pomiješa se 500g meda ( neke od preporučenih vrsta), 100g cvjetnog praha i 50g dobro očišćenog i usitnjenog propolisa. Koristi se jedna žlica smjese tri puta dnevno 1-2 sata prije jela, najbolje rastvoreno u toploj mineralnoj vodi.
Zdravi i veseli bili!!!

Tromboflebitis ili upala vena ( Thrombophlebitis )

Thrombophlebitis
Tromboflebitis je upala koja zahvaća stijenke vena, a uz to je popraćena i pojavom ugrušaka (trombova). Tromboflebitis se općenito javlja u površinskim venama, zato što njima prijeti najveća opasnost od infekcije ili ozljede, a najčešće ga nalazimo u donjim udovima. 
Glavni simptomi su bolovi, crvenilo, osjetljivost na dodir, svrbež i tvrd otok poput konopa duž vene. Ako se radi o infekciji, može se javiti i povišena temperatura. 
 Bolest zahvaća nešto češće žene nego muškarce. Rijetko kada uzrokuje smrt. Samo jedna na 1000 osoba može umrijeti od neposrednih posljedica tromboflebitisa.
Vjerojatnije je da će se tromboflebitis javiti kod osoba s varikoznim ili proširenim venama ili osoba kod kojih liječenje zahtijeva umetanje cijevi ili igala u vene. (Svaki takav postupak može uzrokovati tromboflebitis zbog tjelesnog nadražaja.) 
U apiterapiji se preporuča liječenje pčelinjim otrovom i to u obliku uboda, injekcija ili ungventuma. Povoljan utjecaj pčelinjeg otrova se pripisuje antikoagulacionim, anesteskim,  antiupalnim  i vazodilatatornim (širenje krvnih žila) svojstvima otrova.
Jedan ruski liječnik piše da je uspješno liječio pacijente sa tromboflebitisom donjih udova. Terapija sa 40% alkoholnim ekstraktom propolisa, 20 do 40 kapi 3 puta na dan.
Zdravi i veseli bili!!