Očna mrena (CATARACTA) i matična mliječ


Očna mrena (katarakta) je zamućenje očne leće koje uzrokuje zamagljenje vida. Najčešće nastaje kao posljedica starenja (tzv. staračka mrena). 
Očna mrena je bolest koja postupno nastaje. Tipovi katarakte su:
- Mrena povezana sa starenjem
- Prirođena mrena
- Sekundarna mrena, npr. nakon upotrebe steroidnih lijekova ili uslijed šećerne bolesti
- Traumatska mrena - nakon ozljede

Mrena povezana sa starenjem
Naziva se još staračka mrena ili cataracta senilis. To je najčešća vrsta mrene, čini oko 90% svih mrena. Obično se javlja iza 60. godine života. Uzrok se još ne zna. Smatra se kako nastaje zbog poremećaja metabolizma leće. Stupnjevi razvoja staračke mrene su: početna mrena, nezrela, zrela i prezrela. Kod prezrele mrene se kora leće razvodni poput mlijeka, a njena jezgra padne na dno. Mliječni dio može izaći vani pa se kapsula smežura.

U ranom stadiju bolesti jače osvjetljenje i naočale mogu uspješno nadvladati problem. U kasnijim je fazama potrebno pristupiti kirurškom zahvatu. Kirurgija oka je danas iznimno razvijena te su ovi zahvati jako uspješni.
Simptomi uključuju:
- zamagljen vid
- problemi prikazivanja svjetla
- blijede boje
- lošiji vid noću
- dvostruki ili višestruki vid
- učestala potreba za promjenom naočala ili leća

Ne postoji medikamentozno liječenje. 
Što se apiterapije tiče, na prvom kongresu za apiterapiju (Bugarska 1990.) podnesen je izvještaj o liječenju oboljenja prirodnim medom. Koristi se čist ekološki med na način da se 3-4 puta dnevno ispod donjeg očnog kapka unese kapljica meda. Osjeća se lagana bol, suzenje i crvenilo. Liječenje je dugotrajno, a svakih 20 dana se napravi pauza 3-10 dana.
Zdravi i veseli bili!!!