Kemijski sastav matične mliječi

Matična mliječ u svježem stanju je gusta neprozirna tekućina bjeličaste do žućkaste boje. Ima specifičan miris i kiselo-slatkast okus.

Matična mliječ se smatra vrhuncem prirodne biosinteze zbog čudesne kombinacije hranljivih i drugih supstanci specifičnih za mliječ.

Matična mliječ sadrži u najvećem postotku vodu, zatim proteine, šećere, lipide, anorganske tvari i vitamine i to vitamine B skupine s posebno visokom koncentarcijom vitamina B5 (pantotenske kiseline) i vitamina B6, vitamine A, C, D i E, minerale, enzime, 18 vrsta aminokiselina, kao i mnoge tvari koje sprečavaju razvoj i razmnožavanje bakterija i virusa a sadrži i posebnu vrstu nezasićene masne kiseline 10-HDA (10-hidroksi-decenionske kiseline) koja u prirodi postoji samo u matičnoj mliječi i nije ju moguće umjetno proizvesti. Matična mliječ je jedini prirodni izvor acetilkolina u čistom obliku, supstance koja širi krvne žile i zato dobro djeluje kod povećanog krvnog tlaka.
Matična mliječ sadrži sve elemente potrebne za rast, razvoj i normalno funkcioniranje ljudskog organizma: gradivne (bjelančevine), energetske (masti i ugljikohidrati) i neorganske (minerali) elemente i zaštitne supstance (vitamini).

Prosječni kemijski sastav matične mliječi:

Voda
66,05%
Bjelančevine
12,34%
Šećeri (glukoza i fruktoza)
12,43%
Masti (nezasićene masne kiseline)
5,46%
Neorganski ostatak
0,92%
Nedefinirane supstance
2,80%

Bjelančevine mliječi predstavljene su albuminima i globulinima u odnosu 2:1 do 1:1. Bjelančevine mliječi sadrže većinu aminokiselina među kojima su i svih osam esencijalnih ili nezamjenjivih: valin, leucin, izoleucin, treonin, metionin, fenilalanin, triptofan i lizin.

Glavni predstavnici šećera u mliječi su glukoza i fruktoza. Spadaju u kategoriju redukcionih šećera koje stanica direktno prima i koristi kao energetski materijal bez trošenja dragocijenog inzulina.
U mliječi postoje i manje količine drugih šećera kao što su riboza, maltoza, gentibioze i dr.
Od masti mliječ sadrži nezasićene esencijalne masne kiseline neophodne za normalno odvijanje procesa u organizmu.

Mineralni sastav mliječi veoma je bogat. Mliječ sadrži sve važne mikro i makroelemente: kalij, natrij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, cink, sumpor, kobalt, krom, bizmut, bakar, pa čak i zlato.

Matična mliječ sadrži i biostimulatore: enzime, koenzime, biotine, nukleinske kiseline, slobodne nukleotide i sl.

Nema komentara:

Objavi komentar